El local que avui coneixem com a Cafè de Baix o Can Duran va ser manat construir el 1780 per Jaume Grifol. Els més de dos segles de funcionament, un bon servei i una situació privilegiada al bell mig del poble, han fet del nostre Cafè de Baix un establiment de referència per als que vénen o passen per Alella.

El temps i l’emplaçament també expliquen l’arrelament entre els alellencs. Al cap i al a fi, Can Duran ha estat testimoni dels avatars dels seus conciutadans.

Can Duran, a més, compta amb un element singular que sempre serà en el record dels alellencs de diverses generacions: el cinema “La Constancia”.

Aquell cinema que durant més de cinquanta anys va fer passar volant les tardes del diumenge a un munt de gent.

Per fi arribem, segurament, a l’element fonamental que explica la continuïtat en el temps de Can Duran: la seva gent i la seva cuina de mercat, sense pretensions, senzilla, si com a tal entenem la cuina tradicional, però abundant i a preus raonables i servida amb rapidesa, on la mà dels cuiners tant s’esmerça en un pa amb tomàquet, una amanida de formatge o un deliciós bacallà a la llauna amb mongetes.